Home » Tandheelkunde » Esthetiek » Tanden bleken

Tanden bleken

Nu mensen steeds langer hun gebit behouden, krijgen ook meer mensen te maken met verkleuring van het gebit. Door koffie, thee en andere voeding kan het glazuur door de jaren heen verkleuren. Vullingen en eventuele gaatjes worden dan meer zichtbaar. Afhankelijk van uw situatie biedt Mondzorg Centrum Overtoom u twee mogelijkheden voor het bleken van tanden.

Bleken door de mondhygiëniste

Een verantwoorde bleekmethode is het gebruik van gepatenteerd blauw licht in combinatie met een zachte gel dat zorgt voor een comfortabele, effectieve en vooral veilige behandeling in slechts twee uur. Het resultaat ziet u direct na de behandeling. Uw tandarts of mondhygiënist vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Zelf bleken met bleeklepel

Onveilige bleekproducten en -processen kunnen uw gebit en mond schaden. U kunt uw tanden het beste bleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiëniste. Deze zal eerst een afdruk van uw gebit maken. De tandtechnicus maakt vervolgens een passende bleeklepel van zachte kunststof. Deze draagt u enkele uren per dag of een nacht met een blekende gel. Het resultaat ziet in de meeste gevallen na 7-10 dagen. Uw tandarts of mondhygiënist vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

FAQ over bleken

Een overzicht van de veel gestelde vragen over tanden bleken bij Mondzorg Centrum Overtoom.

1: Is bleken schadelijk voor het gebit?

Met de juiste producten en het juiste gebruik daarvan lopen uw tanden en kiezen geen enkel gevaar. Wij gebruiken pH-neutrale producten die geen corrosieve werking hebben. Deze worden gebruikt in bleekmallen, die voor u persoonlijk zijn gemaakt en daardoor een goede pasvorm hebben.

2: Hoe lang blijft het resultaat?

Het resultaat van een bleekbehandeling is niet voor altijd. Onze tanden en kiezen worden door leeftijd en gebruik in de loop van de jaren weer geler of donkerder. U hebt zelf ook invloed op het behoud van het resultaat. Door uw gebit dagelijks twee keer te poetsen en tussen de tanden te reinigen behoudt u uw wittere kleur langer. Daarnaast kunt u het gebruik van voedingsmiddelen, die makkelijk verkleuring geven beperken. Ook roken draagt bij aan verkleuring van de tanden. En wanneer er regelmatig professioneel gereinigd wordt, behoudt het gebit ook een lichtere kleur.

3: Is een bleekbehandeling voor iedereen geschikt?

Gezonde voortanden zonder vullingen zijn de beste kandidaten voor een bleekbehandeling. Vullingen, facings en kronen worden niet witter dan ze zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om een gebit te bleken dat op zichtbare plekken vullingen heeft. In sommige gevallen moeten deze vullingen vanwege de kleurverschillen na de bleekbehandeling worden vervangen.
Daarnaast kunnen we geen bleekbehandelingen uitvoeren, wanneer er gaatjes aanwezig zijn of een gebit niet goed schoon gehouden wordt. Wij bleken geen jongeren onder de 18 jaar in verband met wet- en regelgeving. Wanneer u twijfelt of uw gebit geschikt is om te bleken, kunt u dit navragen tijdens de controle of een consult.

4: Wat is de werkzame stof in de bleekgel?

Wij gebruiken bleekgel waar 6% waterstofperoxide in zit. De peroxide dringt het glazuur binnen en valt hier uiteen in reactieve zuurstof die de kleurstofmoleculen opsplitst en deze hierdoor ontkleurt. Het glazuur wordt niet opgelost, alleen de verkleuringen die in de tand zijn ontstaan worden afgebroken. In tandartspraktijken kan er gebruik gemaakt worden van effectieve bleekgels. In andere instituten wordt er momenteel vaak gebleekt met minder effectieve bleekgels, omdat de Europese wetgeving hierin is veranderd.
Onze bleekgel bevat overigens twee verschillende soorten peroxide (carbamide peroxide en waterstofperoxide) ter maximalisering van het resultaat.

5: Kunnen er bijwerkingen optreden?

In sommige gevallen worden de tanden gevoelig; dit is een tijdelijk verschijnsel. Door een nacht niet te bleken verdwijnt deze gevoeligheid vaak weer. We adviseren de kans op gevoeligheid te minimaliseren door tijdens het bleekproces een tandpasta tegen gevoelige tandhalzen te gebruiken. Daarnaast zien we soms geïrriteerd tandvlees, omdat de bleekgel hierop is gekomen, ook dit verdwijnt vanzelf. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat uw bleekmal goed zit en u geen bleekgel op uw tandvlees laat zitten.

6: Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Het is beter om tijdens, en 10 dagen na de bleekbehandeling geen producten te gebruiken die makkelijk verkleuringen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn koffie, thee, rode wijn en sigaretten. We raden aan om hiermee rekening te houden bij het inplannen van een bleekbehandeling. Uiteraard kunnen we geen garanties geven over het resultaat.

7: Welke afspraken krijg ik?

U krijgt een afspraak waarin er afdrukken gemaakt worden van uw boven- en ondergebit, het zogenaamde ‘happen’. Deze afdrukken worden naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd waar ze de op maat gemaakte bleekmallen vervaardigen. Twee weken later krijgt u een afspraak over het gebruik van de bleekgel en krijgt u de mallen mee om thuis aan de slag te kunnen.

8: Wat is het verschil tussen bleken bij een tandartspraktijk en bleken bij een schoonheids- of bleeksalon

Tanden worden alleen witter door de stof peroxide. Een bleekbehandeling met 0,1% waterstofperoxide of meer mag in Europa sinds 2012 alleen worden uitgevoerd onder supervisie van een tandheelkundige. Enkel bij patiënten van 18 jaar of ouder. Het maximum percentage waterstofperoxide dat in Nederland is toegestaan om tanden te bleken is 6%. Een schoonheidssalon of bleeksalon mag dus in de regel slechts minder dan 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Hierdoor is het resultaat wezenlijk minder dan bij een tandartspraktijk waar tot 6% waterstofperoxide gebruikt mag worden.

Openingstijden

Maandag 8:00 – 17:00
Dinsdag 8:00 – 20:30
Woensdag 8:00 – 17:00
Donderdag 8:00 – 17:00
Vrijdag 8:00 – 17:00
Zaterdag en zondag Gesloten

Tanden bleken Schrijf u vandaag in voor een intake gesprek!

Het is tijd om voor uw tanden te zorgen Schrijf u vandaag in voor een intake gesprek of bel ons op 038-2009999