Home » Tandheelkunde » Tandarts voor orthodontie

Tandarts voor orthodontie Orthodontie in Zwolle (Stadshagen)

Mondzorg Centrum Overtoom heeft haar eigen tandarts voor orthodontie in huis. Zowel kinderen als volwassenen kunnen bij ons terecht. Op dit moment hebben wij geen wachtlijst.

Recht zetten van tanden

Veel mensen denken dat een tandarts voor orthodontie alleen tanden ‘rechtzet’. Dit is gedeeltelijk ook wel waar: Aan het eind van de behandeling heb je mooie rechte tanden en passen de kiezen goed op elkaar. Hier komt echter meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen. Ook de kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht worden bereikt tussen gebit, tong, wangen en lippen. Een recht gebit is `mooi` , een functioneel mooi gebit is beter. Daarom dient er al op jonge leeftijd gekeken te worden of er een functioneel probleem is als duimen, verkeerd slikken, een verkeerde kaakrelatie, ruimtegebrek, te vroeg verloren melktanden, enzovoort. Laat je goed voorlichten om het juiste tijdstip van behandeling te bepalen. Dit kan op advies (doorverwijzing) van je eigen tandarts of een eerste adviesconsult in onze praktijk.

Behandelplan voor orthodontie

Na een kennismakingsbezoek kan er bepaald worden of je al aan een beugel toe bent. Indien nodig nemen we dan afdrukken (happen) en maken we foto`s. Hieruit volgt het behandelplan dat we enkele weken later met jou en je ouders bespreken. Met het behandelplan wordt de rode draad van de behandeling vastgelegd. Het is dan voor iedereen duidelijk hoe de behandeling uitgevoerd wordt en hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. Een orthodontische behandeling is heel anders dan de behandelingen die je gewend bent bij de tandarts. De afspraken bestaan uit een serie van korte en soms iets langere afspraken.

1: Eerste consult

Bij het eerste consult kijken we naar uw gebit, de kaken en het gezicht. We vragen u naar uw verwachtingen en uw medische geschiedenis. Vervolgens zullen we in grote lijnen de mogelijkheden van een orthodontische behandeling met u bespreken. De conclusie van het eerste consult kan zijn dat behandelen (nog) geen zin heeft. Wanneer een behandeling wel zinvol is, volgt een uitgebreid onderzoek alvorens we een beugel plaatsen.

2: Uitgebreid onderzoek

Tijdens het eerste consult hebben we al een indruk gekregen van de staat van uw gebit. Maar om precies te weten wat de mogelijkheden zijn, is uitgebreid onderzoek nodig. We nemen verschillende foto’s, waaronder röntgenfoto’s en maken een afdruk van uw gebit. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierin beschrijven we welke stappen nodig zijn om het gebit te reguleren, om het ‘in vorm’ te krijgen.

3: Bespreken behandelplan

Als het behandelplan gemaakt is, nodigen we u uit om het met ons te komen bespreken. We bespreken de voor- en nadelen van de behandeling en eventuele alternatieven. We lichten u dan ook voor over de kosten die aan de behandeling verbonden zijn. Er is alle tijd om vragen te stellen. Vervolgens informeren we uw eigen tandarts over de stappen die genomen gaan worden.

4: Behandeling scheve tanden

Bij kinderen bestaat de eerste fase vaak uit het in de juiste positie brengen van de boven- en onderkaak. Dit doen we bijvoorbeeld door een losse, uitneembare beugel te plaatsen of een buitenbeugel of andere apparatuur. Daarna moeten de scheve tanden en kiezen zelf in het gelid gebracht worden. Dit rechtzetten van de tanden en kiezen gebeurt meestal met een vaste beugel. Zo’n vaste beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in de loop van een jaar of twee naar de juiste positie. Daarom moet de tandarts voor orthodontie de beugel geregeld aanpassen.

5: Nazorg: beugel verwijderen en retentie

Als we de beugel verwijderen en de tanden en kiezen in de juiste stand en op de goede plek staan moeten ze daar ook blijven. Na de orthodontische behandeling is het daarom vaak nodig om het gebit de eerste tijd te ondersteunen. Dit noemen we ‘retentie’.

Esthetische beugels

Steeds meer volwassenen vinden de weg naar tandarts voor orthodontie. Het loont ook om op latere leeftijd je tanden en kiezen te laten rechtzetten. Zeker als dat via de nieuwste technieken plaatsvindt die bijna niet zichtbaar of helemaal onzichtbaar zijn. Indien reguliere metalen brackets een esthetisch probleem vormen, biedt Mondzorg Centrum Overtoom keramische brackets of Invisalign (onzichtbare beugel). Keramische brackets zijn wit van kleur en daardoor nauwelijks zichtbaar. Een Invisalign behandeling bestaat uit een reeks van ultradunne, doorzichtige bitjes die u om de tanden plaatst. Om de twee weken vervangt u de bitjes door nieuwe.

Lees meer informatie over esthetische tandheelkunde of neem contact op met onze praktijk voor een afspraak.

Openingstijden

Maandag 8:00 – 17:00
Dinsdag 8:00 – 20:30
Woensdag 8:00 – 17:00
Donderdag 8:00 – 17:00
Vrijdag 8:00 – 17:00
Zaterdag en zondag Gesloten

Orthodontie Stadshagen Schrijf u vandaag in voor een intake gesprek!

Het is tijd om voor uw tanden te zorgen Schrijf u vandaag in voor een intake gesprek of bel ons op 038-2009999